Äntligen :)

2017-03-03

Trafikverket föreslår att automatiska nykterhetskontroller ska införas i 23 hamnar och vid Öresundsbron. MHF:s vd Göran Sydhage är nöjd med utredningen.

– Jättebra, det är det här som MHF har jobbat för. Nu ska det bara genomföras, säger han.

Regeringen gav Trafikverket i april 2016 på nytt i uppgift att utreda frågan om alkobommar. I uppdraget ingick att förbereda införandet av anläggningar för automatisk nykterhetskontroll i tre till fem lämpliga hamnar utifrån trafikvolym, kostnader, infrastruktur och kontrollsituation.

Nu har Trafikverket kommit med ett förslag. Automatiska nykterhetskontroller föreslås i 23 hamnar och vid Öresundsbron. Ett införande i samtliga hamnar beräknas ta fem år.

Trafikverket tror att processen kan komma i gång under det första halvåret 2017 och att de första anläggningarna kan vara plats under det första halvåret 2018. I ett första skede föreslås Karlshamn och Öresundsbron.

– Tidsplanen är optimistisk och mycket bra. Nu hoppas MHF att tidsplanen håller och att regeringen inför det i de hamnar och vid Öresundsbron som föreslås, säger Göran Sydhage.

– Vi önskar att alkobommarna får efterföljare på andra lämpliga ställen som vid parkeringsplatser, vid idrottsanläggningar och på flygplatser.

Trafikverket föreslår att vid upphandlingen av tekniska lösningar, så ska man leta efter teknik som är användbar på fler platser. Långtidsparkeringar vid flygplatser, trafikkontrollplatser på väg, gränsövergångar och festivaler lyfts fram som exempel.

MHF har gjort två försöksprojekt med automatiska nykterhetskontroller i hamnar, ett i Göteborg 2013 och ett i Stockholm. Projektet i Frihamnen i Stockholm inleddes hösten 2014 och avslutades i november 2015. Då hade 50 724 förare kontrollerats och 268 misstänkta rattfyllerister stoppats.

Frågan om alkobommar har MHF drivit under många år. Både med försöksprojekt och genom ett omfattande opinionsarbete på olika sätt, bland annat med alkobomsturnéer i Sverige under 2015 och 2016. Göran Sydhage vill lyfta fram det stora engagemang som MHF:are och många andra har lagt ned.

– Till att börja med skulle jag vilja säga att detta är frukten av många människors idoga arbete under flera år. Från första tanke till att vi nu ser en möjlighet till att automatiska nykterhetskontroller förverkligas i stor skala, framhåller han.

Trafikverket bedömer att en förutsättning för att de första anläggningarna ska vara på plats första halvåret 2018 är att de baseras på den teknik som användes vid MHF:s pilotanläggningar.

– MHF:s teknik är en beprövad och rättssäker metod, konstaterar Göran Sydhage och förtydligar:
– Vårt mål är att inga rattfyllerister ska köra ut på våra vägar. Det finns säkert många som vill och kan leverera utrustning för automatiska nykterhetskontroller. Upphandlingen får visa vilka som är bäst lämpade för det.

Läs hela reportaget här

Text: Mari Haglund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: